[Norwegian only] Astronomisk observasjonssted: Valdresflya testet

Usentralt, mørkt.. men raskeste vei til Melkeveien?
Noen timer på Valdresflya natt til 2014-09-26. Store himmelopplevelser og blendende natur.

Denne høsten hadde jeg en halvveis uttalt ambisjon om å prøve ut noen skikkelig mørke ovservasjonssteder. Innen 5 timer kjøring fra Oslo. La oss kalle det en søken etter den gjengrodde Melkeveien.

Hadde vel ikke klart å reklamere godt nok for venner og foreningsmedlemmer om dette forsøket. Men pytt, ekspedisjoner er jo ofte ensomme. Så kan man selektivt fortelle om det som førte fram!

Dro med familen til kåken på Beito, og det var meldt meget bra seeing og stort sett skyfritt. Gikk til bilen, kun med utstyr for visull observasjon. Denne gangen skulle det bare nytes. Naturens mørke side!

Forbi Bygdin og oppover Flya. Tross fylkesvei og Jotunheimen Nasjonalpark er det mange gode steder å parkere innen det igjen bikker for langt nedover mot Gjende. Virket som det sto en bil på halvparten av de beste parkeringsplassene, der man kunne kjøre inntil 50m fra veien (lenger unna kommer du stort sett ikke). Så stort sett mindre personbiler og ikke bobiler, trolig folk som har med seg telt innover eller bare sover i bilene klar til neste dags utflukt. Mulig noen flere enn ventet pga skoleferie. Men ikke lys fra noen. Noterte meg hvor det så bra ut og kjørte videre for å sjekke hele det aktuelle området.
Stoppet og kikket ved vandrehjemmet. I fall man tenker å overnatte en gjeng der, så var bygningene fullstendig mørklagt bortsett fra et meget svakt skinn gjennom en rullgardin i et enkelt vindu. Vil tro de stenger for kvelden på den måten, vil vel ikke ha forbipasserende sent om kvelden som banker på for kaffe. Passer bra!

Dro en snau kilometer videre (altså nordover) bare for å sjekke en samleplass for reinsdyr inn til høyre, da dette er eneste sted en (lovlig og uten terrengbil) kommer så mye som 150m fra veien. Men her har du ikke lenger den fantastiske horisonten som på toppen. Likevel bra hvis du primært skal ha sikt mot nord. Problemet her er fallvind/klem (visste det egentlig fra før), så med ca null grader var det mye bedre å kjøre tilbake til toppen hvor det var omtrent helt stille.

Kjørte innpå en halv-offisiell p-plass på toppen av Flya, der det hårfint begynner å gå nedover igjen mot Bygdin. Der var jeg riktignok avhengig av høyt understell og muligens 4x4 for å komme ca 40m unna veien. Men det finnes noen flere fine plasser omkring der, og uansett kan du parkere på avstikkere sammen med andre. Eller på de nylig opparbeidede lange parkeringslommene langs veien på toppen. Umulig å gjøre bomtur pga plass!

Så opp med utstyr og av med lys.
Og yess!! Sannelig, der var barndommens Melkevei i full prakt!
Det vil si, jeg måtte vente et øyeblikk med jubel intil jeg var sikker på at det ikke bare var en lang sky som lå "akkurat der".

Fant meg altså på en høyslette 1390moh. Ikke vanlig grå, heller ikke "rimelig god" mørk grå, men svart himmelbakgrunn. Og tror aldri jeg har hatt så mye himmel å observere under!
Her var det bare å hoppe kjapt rundt til objekter som trenger "de ekstra gode dagene". For det var meldt å skye til.

Og dermed fikk jeg se hva som skjedde da noen høye og mellomhøye skyer kom drivende.
Inntil da hadde Beitostølen vært utenfor plagsom rekkevidde. Men det var egentlig mest fra det lavere området i øst at lyset kom, dvs Ringebu/Fåvang (ØNØ). Uansett virka det som om lyset fra skyene i horionten forplanta seg til over der jeg stod. Det var kanskje en del vannpartikler rett over meg hele tiden, men først da ble de til besvær.
Men, fremdeles ganske så bra i forhold til Oslo-regionen!

Valdresflya - hjem utpå nattaMåtte uansett gi meg da, tok bare en selfie under ryddingen, fra et uegnet kamera på mikro-stativ. Man ser mot sørøst, hvor det har lysna.

På 3 timer passerte ca 8 biler, halvparten lastebiler. Selvfølgelig ikke optimalt, men lysene kom ikke rett på så det var ikke stort problem for nattesynet.

Dessverre rakk jeg ikke stort flere slike utflukter under litt for få klare netter i høst. Dyranut var på besøkslista, liggende "øverst" på Hardangervidda. Bodde der i vinter under et kite-treff, og mener dette blir bortimot perfekt om en gjeng vil ha et trivelig og observasjonsmessig meget funksjonelt sted å bo, med god mat og lave priser.

Derimot fant jeg et enda bedre sted noe lenger vest enn Valdresflya, kom vel enda litt lenger fra lyset, og langt unna vanlig vei :)

Ulemper med steder som dette: 3,5 timer med bil fra Oslo uten kø (Hardangervidda 4,5). Vei kan stenge sent på høsten og gjennom vinteren, snøen gjør det litt lysere igjen.
Fordeler: Alt annet!

Essensielt

Finne dit
Høyeste punkt langs fylkesvei 51. 1 km sør for Valdresflya vandrehjem.
Nokså flatt på toppen, så +/- 2 km derfra (langs nord-sør rettet vei) fungerer helt fint.

Sesong
Høst til vinter, til FV51 stenger ca desember.
Vår, fra FV51 åpner til rett før påske eller senest 1. april (hvis været tillater)
Har vært snakk om helårsåpning, men du blir jaget ned dersom uvær og stenging.

Hvor bra himmel?
Vi er høyt, ca 1380 moh, over mye av det som måtte være av dis.
Selv om vi har flotte kulisser omkring så er vi på et fjellplatå, og avstanden til topper er betydelig. Så horisonten er meget god.

Dette er altså Jotunheimen, og da snakker vi om svært få lyskilder i nærheten. Beitostølen som nærmeste sivilisasjon er bak høyere fjell. Men ikke mer enn ca 20 km unna, retning SSØ.
Slik jeg har sett så er problemet med Beitostølen på denne avstanden svært lite, i forhold til hva vi er vant med på Østlandet.
Har ikke testet på våren ennå, med ekstra refleksjon fra snø. Men gjetter på at dette uansett er langt bedre enn feks ved Solobservatoriet.

Overnatting: Telt (evt i bil) eller kjør ned til overnattingstilbud som Haugseter eller helt ned til Beitostølen.

Spesielt for høsten
Kan komme en og annen bil gjennom natta, men lett å oppdage tidlig slik at man kan se unna. Selvfølgelig enda mindre problem om man stiller seg litt unna veien. (dog kommer man seg ikke mer enn 10-50 m unna veien med bil akkurat her, men skal skrive en oppfølger med flere muligheter..)

På dagtid, med reisefølge som også tenker på annet enn himmelen:
Fantastiske fotturer til 2000-topper rett ved! Feks Rasletind meget tilgjengelig.

Spesielt for våren
Fjellovergangen er nattestengt fra 20:00. Noe som er bra mot billys! Men planlegg, du kommer ingen veier forbi bommen som er et stykke ovenfor Beitostølen. Sjekk uansett trafikkmelding (Gardli bom) i fall døgnstengt pga uvær, noe som dessverre skjer litt for ofte, slik veimyndighetene ser det.

På dagtid, med reisefølge som også tenker på annen action: Gå på ski i shorts til ut i juni! Kjøres løyper til langt ut i mai. Kan gå toppturer, Rasletind etc, på fjellski. Har hatt mange supre og kjappe randonee-turer med start her, samt forfriskende snowkiting både på flata og oppover.
Sove litt frampå? Lett med flotte korte tur-varianter både flatt og bratt.