[Norwegian only] Kraftig lys fra meteor over Jotunheimen

Natt til 1. påskedag: Har du stått ute fem timer en fantastisk vinternatt ned mot minus 20, har visst du må begynne å pakke ned teleskopet men vil gjerne oppleve én ting til?
En slik bonus fikk jeg 2013-03-31 00:58 på mitt favorittsted mellom Lykkja og Beitostølen.
(61 15.135 N 8 50.424 E)

Det var gode observasjonsforhold den kvelden, komet C/2011 L4 PANSTARRS mot høyfjellsforgrunn var ett av opptakene jeg var rimelig fornøyd med. Hadde akkurat satt den noe tunge teleskop-tuben inn i bilen og var på vei til å rette meg opp. Månen hadde så vidt begynt å snike seg over landskaps-horisonten, men himmelen var fremdeles god og mørk. Nattsyn så bra det kunne bli, ikke et hyttelys å se derfra.

Så ble all snøen rundt meg nærmest ubehagelig sterkt opplyst. Gikk vel ett til to tiendels sekund før jeg innså at det ikke hadde kommet en bil og satt lysa rett mot. Bikka hodet bakover så kjapt det kunne gjøres, og så rett over meg hva jeg mener måtte være en anselig meteor. WOW!
Prøvde selvfølgelig å observere detaljer så best jeg kunne. Men jo, må innrømme at jeg også lot meg rive ganske bra med av stemningen der denne tingen visuelt dundret inn i Jotunheimen, som en åpningsscene i kommende "Thor"!

Jeg har litt vondt for å anslå hvor lenge jeg så den lysene kjernen gå over himmelen, men i forhold til en av de mange "vanlige" meteorene, så var den definitivt synlig lenger, da vinkelhastigheten tydelig avtok og ga absolutt inntrykk av oppbremsing i atmosfæren. Nettopp på grunn av oppbremsingen mener jeg å kunne anslå at den "sluknet" 1 grad (+/- 30%) over fjellhorisonten mot Jotunheimen, faktisk rett over nuten Svarteknippa på Skyrifjellet. Fjellet med dets renner er jeg godt kjent med fra skikjøring, er derfor temmelig sikker på at jeg har nokså nøyaktig plassering av endepunktet langs horisonten. Og i en viss grad (noe usikkerhet her) ble den snøkledde men ellers mørke fjellheimen opplyst, så det hele var mildt sagt spektakulært.

Det virket tydelig som om meteoren gikk rett over meg, og videre gjennom en linje rett mot horisonten. Altså ikke bare konvergerende, men nokså nøyaktig i linje over mitt observasjonssted og mot horisonten rett under observert endepunkt.

Jeg nedtegner dette i håp om at andre kan ha observasjoner av samme, men tror mange holdt seg inne, hadde party, eller sov så sent. Og det var -19 der jeg sto og derfor enda færre ute. Dessuten hadde noen holdt på med fyrverkeri tidligere på kvelden nærmere Beitostølen, så det ville nok ikke være så mange på hugget med ski, stegjern og hodelykt, på vei opp på Torfinnstinden etter en en Donald-meteoritt. ("Den lyste da gull?")
Nedtegnet på kart, brun linje mot nord-vest:

Trajectory map

Geografiske koordinater, observasjonssted (og antatt passeringssted):
Desimalgrader
Breddegrad: 61.25275
Lengdegrad: 8.8403
Desimalminutter
Breddegrad: 61 15.165120
Lengdegrad: 8 50.418180
Grader, minutter og sekunder
Breddegrad: 61 15'9.90"
Lengdegrad: 8 50'25.09"

Geografiske koordinater - retning endepunkt:
Desimalgrader
Breddegrad: 61.28988
Lengdegrad: 8.73137
Desimalminutter
Breddegrad: 61 17.392680
Lengdegrad: 8 43.882260
Grader, minutter og sekunder
Breddegrad: 61 17'23.56"
Lengdegrad: 8 43'52.93"

Ut fra at lyset ikke ebbet ut ikke så altfor brått, så vil jeg jo tro at beistet også kan ha overlevd og tatt veien ut av atmosfæren.