[Norwegian only] Saturn i opposisjon 2015-05-23, fra Mølen/Stavern

Var meldt klarvær og grei seeing ved Nevlunghavn.
Melding på Meteoblue ga seeing index 1 og 2 på hhv 4/5 og 2/5.
Se mine anbefalte steder å stå og observere på Mølen.

Opposisjonen var strengt tatt 2015-05-23 02:00 Universal Time, men min plan om å gjøre opptak 2015-05-24 fra 00:30 til 01:30 norsk sommertid var altså beste åpning med klarvær tett ved opposiosjonen. Helt innenfor, for å oppnå Seeliger effekten. Å ha isen i ringene til å lyse opp ekstra i dagene rundt opposisjon var jo spesielt interessant nå, siden ringsystemet i år er vippet hele 24° mot vår synslinje, som er bare 3° fra maks mulig. (Se ellers gode sammenfatninger i "nyhetsartilkler", feks. fra Sky & Telescope og Astronomy.com.)

Selvfølgelig, man kan spørre hvorfor å gidde i det hele tatt, fra Norge.
Ikke er det nevneverdig mørkt her på den tiden. Og planeter står lavt på disse breddegrader, spesielt Saturn som oppnår høyde i underkant av 12­­° over horisonten, for anledningen.

Men, regnet ikke med drømmebildet, hadde bare lyst til å vite litt mer om hvor bra det er mulig å se denne kanskje mest spektakulære planeten, fra her oppe.
Og jeg var spesielt interessert i å vite, om og evt når observasjon over store omkringliggende vannflater kunne ha en god effekt her hjemme.

Dessverre kom det kort tid etter opprigging litt før 24:00, noe jeg mener måtte være en lettere form av adveksjonståke. Selv om lufttemperaturen ikke var spesielt høy for tiden, så var likevel differansen betydelig mot det spesielt kalde vannet.
Synd! Og jeg som hadde begynt å fantasere om Enckes deling og andre eksotiske features!

Rakk så vidt å se Cassinis deling før det tyknet. Tror dessverre ikke jeg får stort ut av et par 5-minutters LRGB-videosekvenser, kan evt etterposte.

Men en sak fant jeg høyst interessant. Rundt om i Norge har jeg aldri opplevd bedre seeing enn hva som var meldt. Kanskje gjorde disen det litt roligere i laveste luftlag. Men det var også litt vind, som skulle hatt negativ effekt. Uansett tror jeg aldri jeg har sett en planet så "rolig" noensinne. I løpet av 20 minutter stirring med en Celestron 11HD f=2800mm og Pentax XW 7mm okular så kom det bare tre perioder på 2 til 6 sekunder der ringene "bølget" litt.

Helt klart et ovservasjonssted å vende tilbake til på høstparten: Mørkere, og riktig temperaturdifferanse for vann og luft!